Er dit barn offer for din kamp med dit eget indre barn?

Ingen grund til at lave “strudsen”.

Jeg ved med sikkerhed at mine egne børn har måtte bære en del af min kamp mod mit indre barn. Jeg ved også at de har klaret det uden varige mén fordi de altid har mærket min kærlighed. Det gælder også for dine børn. De er ok. De har faktisk på et eller andet plan sagt “ja” til den rolle det er at være dit spejl – med alt hvad det indebærer. Så der er ingen grund til at lave “strudsen”, altså stikke hovedet i jorden, fordi det er for smerteligt at se i øjnene.

Det drejer sig slet ikke om at erkende fejl, at mærke sin skyld og skam og følelser af ikke at være god nok. Det jeg vil fortælle om, drejer sig om at arbejde med din egen indre frihed. Den frihed der giver dig overskud, glæde og en mulighed for at forbinde dig endnu dybere med dit barn og at opleve endnu mere fantastiske stunder sammen.

Kan du genkende følgende?

Jeg opdagede at jeg reagerede voldsomt når mine børn var “grådige”, ikke ville dele, når de udviste meget “egoistisk” adfærd, når de blev meget vrede. Min indre reaktion og også ofte ydre, stemte slet ikke overens med situationen eller det barnet havde gjort, og jeg begyndte at spørge mig selv om, hvor denne reaktion kom fra. Det var helt tydeligt at reaktionen kom 10 % fra det barnet havde gjort og 90% fra mit eget indre. Jeg lagde også mærke til hvor hurtigt jeg kunne forsvarer min reaktion, ud fra moraliserende refleksionen. Og jeg havde fuldstændig ret….. desværre havde jeg ikke fred, og barnet havde ikke fred. Altså samlet set gik ligningen ikke ret godt op – der var ingen vindere og ingen følelse af frihed.

Du er ikke en dårlig mor eller far fordi du kan genkende dig selv i ovenstående, og måske er du også allerede i gang med at (bort-)forklare hvorfor din reaktion var/er ok. Det er helt naturligt og der er ikke noget forkert i det. Hvis du kan mærke et ØNSKE om at kunne løse konflikterne og opdrage dit barn SAMTIDIG med at du oplever mere indre frihed, er det værd for dig at læse videre.

Mine børn er mit klareste spejl fordi de elsker.

Når jeg overreagerede overfor mine børn, var det fordi de vise mig noget om jeg selv jeg ikke brød mig om, som jeg havde forsøgt at skjule, at “opdrage” da jeg betragtede det som forkert og dermed skamfuldt. Men det er sådan, at alt hvad vi forsøger at skjule, gemme, begrave i vores indre, stadig er tilstede – og vi ved godt at det er der. Derfor bliver vi voldsomt provokeret når vi møder det i vores ydre verden. Den ydre verden minder os om at denne, efter vores vurdering, negative egenskab stadig er en del af os. Vores børn elsker os så højt, at de ikke filtrere hvad de viser os. De er fuldstændige ærlige og autentiske og derfor er de vores klareste spejl.

Mød dit indre barns forskellige facetter og elsk dem som dit barn elsker dig.

Dette er din mulighed for at dyrke og kultiverer mere indre frihed. Hver gang du støder på en overreaktion trigget af dit barn, får du en vidunderlig mulighed for at dyrke mere indre frihed. Spørg dig selv: “Hvor gammel er den del af mig der reagerer? Hvad er hendes/hans behov eller ønske? Hvis jeg var fri af min personlige binding til dette barn, hvordan ville jeg så møde det? Hvis jeg var dette barn, hvordan ville jeg ønske jeg blev mødt?”. Vær nysgerrig og lær alle disse indre børn at kende. De har hver deres unikke budskab og berigelse, og samtidig er de alle blot en lille del af det “hele” der udgør dig. Du har stadig hele din voksen personlighed med alle dine evner, strategier, værdier og refleksioner, og når du har “omfavnet” dine aspekter er de indre børn, kan du bruge din voksne personlighed til at handle i overensstemmelse med dine værdier. Og der er HER friheden indtræder. I PRÆCIS det øjeblik hvor du handler i overensstemmelse med dine værdier.

Du bliver en mere troværdig voksen.

Et barn kan meget tydeligt mærke om en voksen er troværdig eller ej, og troværdigheden kommer af at kende og så ved sig selv. Jo mere du kender og rumme af dig selv, jo mere troværdig er du. Det er efter min mening en fejlforståelse at vi som voksne ikke må vise følelser over for vores børn, altså bort set fra at blive sur, vred eller skuffet. Jeg har mange gange oplevet den forløsning der er, både for mig og for barnet, at sige “undskyld”, at fortælle dem at jeg opdagede at jeg lavede en fejl. At fortælle dem at jeg opdagede at jeg gjorde dem uret. jeg oplevede at det gjorde 3 ting.

  1. skabte indre frihed hos mig.
  2. styrkede barnets selvværd (“jeg blev uretfærdigt behandlet og nu får jeg oprejsning” – jeg har betydning).
  3. gav barnet en vidunderlig mulighed for at tilgive.

Børn har stadig fuld adgang til tilgivelsens fantastiske gave og derfor elsker de at få muligheden for at tilgive. Hvis vi som forældre ikke er i stand eller villig til helhjertet at indrømme fejl, fratager vi barnet denne mulighed.

En praktisk idé.

Jeg fik af en bekendt en vidunderlig idé til at gøre dette arbejde med de indre børneaspekter praktisk. Nemlig at male eller skrive på sten efterhånden som jeg mødte disse forskellige aspekter, og efterfølgende samle alle stenene i en kurv. Det giver et visuelt billede af at “grådige Birgitte” kun er en lille del af hele stensamlingen og dermed bliver hun lettere at rumme. Det er også et godt værktøj til at bruge i kommunikationen med vores børn og partner. Vi kan italesætte at nu er det denne sten der er kommet i spil, eller vi kan kommunikerer uden ord, ved blot at lægge den sten frem der er i spil. Vi kan også holde stenen i hænderne og tage den ind til hjertet. På den måde bliver det mere konkret “at tage vores barneaspekter til os”.

Rigtig god fornøjelse.

Modtag en gratis fantasirejse til dit barn fra vores nye CD “Tre vilde svaner og et stykke af regnbuen”.
Du er samtidig tilmeld vores nyhedsbrev og vil få tilbud, inspiration og invitation til bogudgivelse:

JA TAK – jeg vil gerne modtage en gratis fantasirejse.

 

 

 

One Response